Friday, 22 April 2016

BUTTER PRAWNS CREAMER

JOM TRY MASAK BUTTER PRAWNS CREAMER.

Assalamualaikum semua.

Atas permintaan kawan-kawan nk resepi Butter Prawns Creamer, so Ayu mention dalam blog lah senang pastu share dlm fb. Hujung minggu ni korang boleh buat. Sedap tak terkata. 



Nk buat ni senang sgt..sambil pejam mata pun boleh. Ok resepi dan cara-caranya seperti di bwh ye : (Resepi utk 4 org makan)

BUTTER PRAWN CREAMER

Bahan-Bahan:

1/2 kilo Udang bersize besar
2 sudu Tepung jagung
1/2 sudu serbuk kunyit
(gaul udang bersama tepung jagung & serbuk kunyit)
3 Ulas Bawang  Putih di cincang halus
Sedikit Daun Kari
2 biji cili melaka dipotong kecil (jika nk pedas)
1/2 tin susu cair (ikut suka lah cap apa pun)
125 g butter cup @ marjerin (utk membuat creamer)
125 g butter cup @ minyak masak (utk goreng udang)

Cara-Caranya:

- Bersihkan Udang terlebih dahulu
- Panaskan kuali bersama Butter @ minyak masak. Goreng udang yg digaul dgn tepung & serbuk kunyit sehingga kekuning-kuningan.(Jgn terlalu lama)- Angkat dan toskan minyak.
- Panaskan kuali dan masukkan buttercup, kacau hingga cair
- Masukkan Bawang Putih yg dicincang td, cili bersama Daun Kari. Tumis sehingga naik bau
- Masukkan susu cair, kacau sehingga pekat.
- Masukkan Udang yg di tos td. Kacau sehingga rata
- Masukkan garam mengikut citarasa lidah anda.
- Dah bersalut boleh lah dihidangkan bersama nasi putih.

SELAMAT MENCUBA. Senang sgt tp sedap tak terkata.

Pesanan
#Jangan amal selalu kerana dikuatiri berat badan korang akan naik mendadak. hahahha..ok BYE








No comments:

Post a Comment