Wednesday, 1 August 2018

RESEPI SAMBAL PETAI IKAN BILIS

Entry kali ni Ayu nak share ngan korang Cara- cara nak masak sambal petai terangkat pinggan korang klu makan. Nasi confirm satu periuk. Badan korang confirm naik. Tak yah dok gatai nk diet lah klu korang makan sambal petai ni. 



Ni resepi turun temurun mak Ayu . Bagi Ayu sedap, bagi hangpa tak tau lah kan. Sbb ni resepi Mak Ayu bukan Mak hangpa. Ok, Kita start masak .. 

RESEPI SAMBAL PETAI IKAN BILIS 

Bahan - Bahan :

Petai - 7@8 tangkai 

Ikan Bilis - Satu Mangkuk (Dikisar sedikit bersama air - jgn hancur sgt)



Bawang Besar - 2@3 ulas ( Kisar )



Halia - 1 @ 2 inci ( Kisar)

Cabai Kering - ( Direbus & Dikisar) 
#Kalau malas korang beli je cili giling brand Puteri. Brand ni tak pedas. 


Santan - 1/2 Kotak kecik


Asam Keping - 1@ 2 keping 

Minyak Masak 
Gula & Garam secukup rasa. 

Cara- Cara memasak :- 

Panas kan minyak. Ikut korang lah nk boh minyak banyak mana pun. Jangan byk sgt . satgi jadi hantu minyak. 

Bila minyak dah panas, masukkan bwg besar & halia yang dikisar tadi. Kacau hingga kekuningan & naik bau. 

Masukkan cili giling / kisar dengan sedikit air & masukkan Asam keping. Masak sehingga kering air. 


Masukkan ikan bilis yang dikisar tadi. 


Masukkan Petai


Masuk kan santan. 
Masak sehingga naik minyak.
Masukkan garam & gula secukup rasa. 


Sedia utk dimakan bersama nasi panas. Nyum nyum . So , esok pas makan bertahan bau toilet korang ye. Ada aku kisah kan.. !!!
😋😋😋😋

No comments:

Post a Comment